nav-left cat-right
cat-right

Bolile curcilor

Bolile curcilor nu sunt de neglijat. Trebuie tinuta legatura in permanenta cu medicul veterinar pentru verificarea periodica a starii de sanatate  a

. Fiecare simptom aparut trebuie luat in serios. Mai jos aveti enumerate toate bolile curcilor, urmand ca pe viitor fiecare boala in parte sa fie tratata separat. Adica vom dedica cate un articol pentru fiecare in parte.

Holera aviara (Pasteureloza aviara)

-este o boala infectioasa grava, caracterizata prin evolutie supraacuta mortala si apare la tineret si adulte, foarte rar la pui. Se transmite pe cale digestiva si respiratorie si prin ectoparaziti hematofagi (capuse, paduchi). In gospodarii boala poate aparea ani la rand.

Difterovariola aviara (Variola aviara)

-este o boala infecto-contagioasa care se manifesta prin eruptii nodulare pe piele si leziuni necrotice-difteroide. La inceput apar pe piele, in special pe cap si gat, formatiuni nodulare, asemanatoare negilor, care au culoare alb cenusie la aparitie dupa care devin rosietici sau bruni. In formele usoare nodulii se usuca singuri, se descuameaza si cad in 6-7 zile zile dupa aparitie, iar pasarile se vindeca.

Gripa aviara

-este considerata cea mai grava boala a pasarilor, cu un grad mare de contagiozitate, fiind singura boala care se poate transmite de la pasari la om. Sunt receptive toate pasarile, de orice varsta.

Contaminarea se face prin aerul contaminat, utilaje, hrana si tot ceea ce a venit in contact cu excrementele, secretiile, cadavrele sau produse provenite de la pasari bolnave sau purtatoare de virusi.

Pseudopesta aviara (boala de Newcastle)

-este o boala grava a pasarilor, cu mare putere de difuziune, cu mortalitati ridicate. Boala se transmite direct de la pasarile contaminate, prin fecale si secretii, prin produse provenite de la pasari bolnave, cadavre, obiecte si furaje venite in contact cu pasarile bolnave.

Micoplasmoza respiratorie (boala respiratorie cronic -BRC)

-este o boala infectioasa caracterizata prin evolutie cronica, lenta, si simptome respiratorii. Apare indeosebi la tineret (4-8 luni) si produce pierderi mari prin mortalitate si depreciere.

Contaminarea se face prin pasari bolnave sau cele care au trecut prin boala si sunt purtatoare de virusi si prin puii de o zi proveniti din oua contaminate.

Rinitotraheita sau guturaiul (TRT)

-este o boala care afecteaza mai mult pasarile adulte, dar se poate intalnii si la puii de trei saptamani. Virusul are o perioada de incubatie de cateva zile. Boala se caracterizeaza prin respiratie dificila, zgomotoasa, imflamarea sinusurilor si abundenta mucozitatilor. Prevenirea bolii se face prin vaccinari si administrarea normelor de zooigena, microclimat si alimentatie.

3 Responses to “Bolile curcilor”

  1. Greta spune:

    Care este tratamentul pentru guturai?

  2. anonimus spune:

    e posibil ca puii de curca sa faca viermi intestinali? dece ?

  3. paun elena spune:

    de ce au curcani gusa foarte mare,plina si inghit frecvent si greu. este o boala,cu ce se trateaza?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>