nav-left cat-right
cat-right

Capra Alba de Banat

Capra Alba de Banat este mai putin raspandita la noi in tara. Efectivul din aceasta rasa reprezinta 20% din totalul caprelor din tara noastra. Aceasta rasa, fata de capra Carpatina, fata mai multi iezi si da o cantitate mai mare de lapte.

Si aceastei rasa, din pacate, ii lipseste un program clar de selectie si monta dirijata in perspectiva formarii unui nucleu cu performante ridicate si stabile.

Caracteristici Capra Alba de Banat

Capul caprei Albe de Banat este mic, fin si uscativ, specific raselor de lapte. Un procent de 47% din aceasta rasa au coarne cu o lungime de 15-44 cm. Coarnele sunt purtate inapoi cu directia paralela sau divergenta, sunt turtite lateral si striate tranversal.

Urechile sunt acoperite cu peri scurti si netezi, semilasate, de lungime mijlocie. Caracteristicile coarnelor si urechilor ajuta la identificarea rasei.

Gatul caprei Albe de Banat este gros, de lungime mijlocie, trunchiul in forma de para, membrele puternice cu oase bine dezvoltate. Pieptul este bine dezvoltat, talia caprelor din aceasta rasa fiind cuprinsa intre 59-78 centimetri inaltime. Ugerul este bine dezvoltat si se preteaza la mulsul mecanic.

Capra Alba de Banat este mai lunga si mai inalta decat capra Carpatina. Greutatea corporala ajunge la 50-70 kg la masculi si la 48 kg la femele. Numarul de iezi fatati este mare, 50% dintre ele nasc cate doi iezi. Maturitatea sexuala este atinsa la 7-8 luni. Greutatea corporala a iezilor este de 3,92 kg, cu maxima de 4 kg masculii si 3 kg femelele.

Productia de lapte – Capra Alba de Banat

Media de productie a laptelui la Capra Alba de Banat este de 500 litri lapte/lactatie, cu maxime de 902 litri si minime de 297 litri. Perioada medie de lactatie este de 183-276 de zile si ajunge pana la 394 de zile. La caprele cu mai mult de doi iezi, cantitatea de lapte ajunge pana la 670 litri. Continutul de grasime este toamna de 5,5% si primavara de 3,6%.

2 Responses to “Capra Alba de Banat”

  1. Alex spune:

    Vreau sa va spun ca intr-adevar aceasta rasa este chiar foarte greu de gasit. Capra Alba de Banat reprezinta chiar o problema in tara noastra. Eu incerc sa achizitionez 30 de capre Carpatine si intampin o gramada de obstacole. Rasele pure sunt foarte greu de gasit. Capra Alba de Banat este si mai greu de gasit la vanzare.In strainatate caprele Albe de Banat se vand la preturi cam piperate, m-am interesat de curand. Pana la urma, pentru a cumpara o rasa pura trebuie facut putin efort. As dori sa cumpar si capre din rasa Alba de Banat, dar cupa cum am spus, aici problema este si mai dificila.

  2. dany spune:

    394 de zile de lactatie ? care este a 13 luna ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>