nav-left cat-right
cat-right

Construirea unui cotet pentru gaini

Cotet pentru gaini – Construirea cotetului de gaini

Fundatia cotetului pentru gaini va fi sapata la o adancime de 30-50 cm, se va arunca un strat de vreo 10 cm de pietris, iar peste acesta se va turna beton pana la inaltimea de 30 cm de la suprafata terenului. Betonul fundatiei se va fortifica bine cu sarma puternica sau bare metalice. Daca construirea cotetului va fi realizata din lemn, fundatia acestuia va fi adaptata si pentru prinderea grinzilor.

Pentru a nu se imbiba cu apa, podeaua cotetului se va pozitiona la 20-30 cm deasupra solului. De regula, peste stratul de pietris se va aplica un strat de beton. Mai avem si varianta de a folosi un strat de nisip, peste care putem sa punem caramizi. Se recomanda o usoara inclinare a podelei, pentru scurgere. Podeaua construita din nisip si caramizi permite o aerisire foarte buna,  astfel grabind procesul de descompunere al excrementelor si imbunatatind atmosfera in cotet.

Pentru ridicarea peretilor, putem alege intre lemn si zidarie.  Un cotet din lemn este mai usor de construit si nu incarca fundatia acestuia. Peretii realizati din zidarie sunt foarte rezistenti si buni izolatori termici, insa este mai difil daca ne gandil sa construim singuri cotetul. Peretii de lemn vor fi realizati din doua straturi, iar intre ei vom introduce un material izolator. Exteriorul cotetului din lemn, se va realiza din scanduri, important fiind ca apa de ploaie sa se poata scurge usor, pentru a impiedica putrezirea in timp. Stratul din intrerior se va realiza tot din scanduri, dar cu imbinatie nut-feder. Nu se vor folosi substante toxice pentru tratarea lemnului, ci doar mijloace biologice, precum preeparatele din ulei de in, putand chiar renunta la tratarea lemnului.

La constructia cotetului din zidarie, se va aplica doar cate un strat de var, toamna si primavara. De la o anumita grosime, stratul de var, impiedica schimbul de gaze si umezeala, fapt pentru care, o data la cativa ani acesta trebuie indepartat de pe pereti. Pentru a se evita o clima neplacuta in cotet si umezeala permanenta, se recomanda, evitarea folosirii foliei pentru stoparea vaporilor de apa, aceasta folosindu-se doar la casele de locuit.

Pentru constructia cotetului de gaini, sunt potrivite, atat acoperisul intr-o apa, cat si del in doua ape, dar si diversele forme intermediare. Cel mai simplu si eficient fiind cel intr-o apa. Se poate realiza foarte usor din carton gudronat. Dezavantajele sunt ca acest material se incinge foarte tare pe timpul verii, el capatand foarte repede gauri si fisuri, daunand impermeabilitatii. Umiditatea putand duce la putrezire.

Recomandat este, daca bugetul permite, sa optam pentru un mai bun material izolator al acoperisului. Tigla nu o recomandam, datorita pretului. O varianta mai ieftina ar fi un acoperis in doua ape realizat din placi ondulate. La izolarea termica, ajuta si instalarea unui tavan intermediar, facand ca spatiul dintre tavan si acoperis sa fie umplut cu material izolator sa sa fie folosit pentru depozitare. Acoperisul cotetului de gaini trebuie sa fie proiectat astfel incat sa protejeze si peretii exteriori de picaturile de ploaie.

4 Responses to “Construirea unui cotet pentru gaini”

 1. veress nicolae spune:

  buna ziua, articol bun, sfaturi utile; as dori si niste dimensiuni a constructiei in functie de numarul gainilor care pot fi adapostite conform normelor de asigurare a spatiului vital normal; va multumesc

 2. pasari spune:

  Intradevar, foarte bun articolul, ne poti da mai multe detalii cum ar fi materialele folosite, schite, etc ?

  Multumesc.

 3. dana spune:

  buna ziua, interesant de de tinut cont. Nu stiu insa cum trebuie sa fie la interior, placi pe care sa stea gainile, cuibare, etc. plus cum se socoteste spatiul.ultumesc, ma pregatesc de primul meu rand de pasari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>