nav-left cat-right
cat-right

Cotet de porci

Schema cotete porciCotetele pentru porci au un rol foarte important in cresterea si exploatarea acestora, prin ele realizandu-se izolarea fata de conditiile  climatice nefavorabile si pentru asigurarea unor conditii optime de microclimat in vederea exprimarii potentialului genetic.

Cotetele de porci sunt constructii de dimensiuni diferite din materiale diferite pentru un numar de 1-2 porci sau pentru efective mari si cu specializari in cadrul fermei de porci, adaposturi de monta-gestatie, maternitate, cresa, ingrasatorie sau cotete de porci pentru toate categoriile de la gestatie la ingrasatorie.

Pentru a asigura conditii bune de microclimat in interiorul cotetelor de porci, avem nevoie de respectarea unor reguli de amplasament al acestora astfel:

-adaposturile de porci trebuie sa fie protejate fata de vanturile predominante. In conditiile de fata adaposturile pentru porci cu ferestre pe ambele parti se orienteaza cu axul lung in directia vantului;

-cotetele pentru porci la care au ferestrele si usile amplasate numai pe unul dintre peretii longitudinali se orienteaza cu axul lung pe directia E-V, deci cu peretele fatadei spre S (sau SSV sau SSE). In acest fel favorizam ca vara sa patrunda mai putina caldura in adapost, iar iarna sa fie mai bine incalzite si luminate;

-pentru orice zona, la orientarea adaposturilor se va tine seama si de conditiile naturale din zona (paduri, perdele de protectie, dealuri) care pot aduce modificari in ceea ce priveste asezarea adaposturilor pentru porcine.

Amenajarea cotetelor de porci in interior este diferita, dar in principal se compune din boxe, alei de circulatie si canal pentru colectarea dejectiilor.

Impartirea spatiului din cotet

Pentru a asigura un confort necesar de care au nevoie porcii, spatiul din cotet trebuie impartit in trei zone:

Schema cotet de porci

-zona de odihna a porcilor, care trebuie sa fie curata si uscata, prevazuta cu asternut din paie sau alte materiale;

-zona de hranire si adapare a porcilor;

-zona unde porcii pot defeca si urina.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>