nav-left cat-right
cat-right

Custi de iepuri pentru cresterea in spatii deschise

Cusca iepuriCusti de iepuri pentru cresterea in spatii deschise – In decursul anului iepurii sunt expusi la aer curat si la soare in functie de conditiile meteorologice. Cresterea iepurilor in custi aflate in spatii deschise este modalitatea cea mai des intalnita in micile ferme de iepuri, unde productia este indreptata spre satisfacerea nevoilor casnice.  Cresterea iepurilor in custi sub cerul liber este mult mai economica deoarece nu necesita fonduri pentru construirea de cladiri. In acest caz, o singura persoana poate avea grija de 80 pana la 100 de femele, impreuna cu puii lor, pana la maturizarea acestora. Aceasta metoda de crestere este foarte potrivita pentru rasele cu folosire combinata, adica pentru carne si piele.

Custile pentru iepuri destinate cresterii acestora in aer liber, in functie de materialul de constructie, pot fi din lemn, din zidarie, sau din metal. Pentru o mai usoara ingrijire, acestea au un  etaj, doua sau, foarte rar, trei etaje. Cel mai adesea , custile pentru iepuri sunt construite cu o suprafata a podelei de 0,7-0,8 metri patrati.

In cazul custilor de lemn, scandurile trebuie sa fie asezate lipite una de alta si sa nu existe spatii libere intre ele. Segmentele care nu sunt netede sunt roase de iepuri, fapt care duce la netezirea dintilor, afectand capacitatea animalului de a se hrani in conditii normale. Aparatul bucal al iepurelui este format in asa fel incat el nu poate roade suprafelele drepte.

Podeaua custii se face in forma de gratar, din sipci cu o latime si grosime de 25-30 mm. Distanta dintre doua sipci trebuie sa fie de 15-17 mm, pentru a permite reziduurilor sa cada. In cazul custii cu etaj, tavanul custii inferioare trebuie acoperit cu folie de polietilena sau tabla, care sa-i protejeze pe iepurii din custile inferioare de dejectile cazute de la iepurii din custile de sus. Marginile laterale ale sipcilor pe care calca iepurii trebuie putin rotunjite pentru a se evita ranirea acestora.

Partea de fatada a custii se face dintr-o plasa, prevazuta cu o usa, tot din material plastic. In mod frecvent, la usa este montat un sistem combinat pentru hranirea iepurilor, atat pentru furaj concentrat, suculent sau verde. Pentru tipul acesta de custi pentru iepuri, drept adapatoare se folosesc jgheaburi din lemn sau beton, precum si sticle-adapatoare.

Acoperisul custilor de iepuri pentru cresterea animalelor in spatii deschise se pot face in forma de acoperis, pentru scurgerea apei, la 30-40 de cm deasupra custii, indiferent de materialul din care este construit.

In fermele mai mici pot fi folosite si custile zidite. Ele sunt foarte confortabile si au avantajul ca, spre deosebire de cele din metal sau lemn, sunt mai racoroase vara si mai calduroase iarna.

De obicei, acestea se fac cu unul sau doua etaje si se amplaseaza la 70-80 de cm de nivelul solului, pentru a inlesni munca fermierului. Datorita dimensiunilor mai mari si podelei in forma de grilaj, custile din lemn sau din caramizi sunt mai potrivite pentru cresterea iepurilor de carne de genul Uriasul Alb sau Uriasul Belgian. Dimensiunile mai mari ale custilor de iepuri da posibilitatea animalelor de a se misca mai mult iar podeaua in forma de grilaj ii previne de aparitia unor inflamatii ale pielii.

Poze custi pentru iepuri

2 Responses to “Custi de iepuri pentru cresterea in spatii deschise”

  1. marius ghita spune:

    foarte frumoase custile, sunt impresionat

  2. Dumitru Moinescu spune:

    Ma interesează o cușca din lemn ptr doi iepurași. Tel 0722222123

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>