nav-left cat-right
cat-right

Ferma de gaini

Infiintarea unei ferme de gaini

Ferma de gaini ouatoare, ferma de gaini pentru carne sau ferma de gaini mixte? Dorim infiintarea unei ferma de gaini, dar nu avem experienta necesara si nu stim la ce sa apelam pentru inceput.

In prima etapa trebuie sa stabiliti ce doriti sa obtineti de la viitoarea ferma de gaini si cu care dintre rase va puteti adapta mai usor. Pentru acest lucru este necesara realizarea unei documentari, privind cresterea si intretinerea gainilor de rasa, pe fiecare categorie in parte.

In randurile ce urmeaza, voi face o mica prezentare a raselor de gaini, pe categorii, pentru ca dumneavoastra sa puteti identifica si stabili mai usor datele necesare in demararea unei astfel de activitati.

Ferma de gaini ouatoare

In prima parte voi vorbi despre rasele de gaini pentru oua. In aceasta categorie, in fermele de gaini ouatoare din tara noastra, cele mai apreciate rase sunt urmatoarele: Renania, Alsteirer, Brakel, gaina comuna romaneasca, Deutsche Sperber, Hamurger, Westfalische Totleger, Kraienkoope, Thuringer, Ostfriesische Mowen, Minorka, Lakenfelder si Leghorn (rasa pur economica).

Caracteristicile comune ale acestor rase de gaini sunt: detin un corp foarte usor, imperecherea este rara, ouale albe, picioarele galbene, pielea alba in jurul gatului si cel mai important lucru, obtinerea unui numar foarte mare de oua intr-un an.

Ferma de gaini pentru carne

La infiintarea unei ferme de gaini pentru carne, documentarea privind cresterea si ingrijirea acestora este mai redusa, in aceasta categorie incadrandu-se mai putine pasari.

Rasele de gaini pentru carne cele mai performante si apreciate in fermele din tara noastra sunt: Brahma, Cochinchina, Cornish, Orpington si Deutsche Langschan.

Caracteristicile comune ale acestor rase sunt urmatoarele: au un corp masiv, imperecherea este frecventa, ouale au coaja de culoare maronie sau galbena si urechile sunt rosii.

Ferma de gaini pentru oua si carne

Fermele de gaini pentru oua si carne au la baza cresterea unor pasari care ofera posibilitatea de a avea o productivitate sporita, atat din punct de vedere al ouatului, cat si cel al carnii. De retinut este faptul ca aceasta categorie nu satisface pretentiile celor doua categorii mentionate anterior.

Cele mai cunoscute si productive gaini pentru oua si carne sunt: Wyandotte, Sussex, Gat golas de Transilvania, Australorps, Branefelder, Blausperber, Deutsche Reichshuhner, Rasa Dominicana, De Dresda, Lachshuhner, New Hampshire, Niederrheiner, Plymouth Rocks, Rhodysland, Saxone, Sulmtaler, Sundheimer, Vorwerkhuhner si Welsumer.

Rasele de gaini mixte au in comun urmatoarele caracteristici: statura destul de impunatoare, imperechere frecventa, ouale au coaja maronie, urechile sunt rosii, picioarele sunt galbene.

Concluzie

Sper ca acest articol reprezinta un mic ghid pentru infiintarea unei ferme de gaini si va ajuta in luarea unei decizii in demararea unui astfel de proiect. In alte articole scrise pe acest site puteti gasi subiecte detaliate privind fiecare rasa de gaini in parte. In momentul de fata nu sunt prezentate toate rasele, dar se lucreaza in continuare la acest capitol ca pe viitor sa nu lipseasca nicio informatie.

Pentru lamurirea unor aspecte pe care nu le intelegeti, puteti apela la rubrica de comentarii. Ca acest subiect sa-si atinga scopul pe care ni l-am propus, rugam userii cu experienta in domeniul cresterii si ingrijirii gainilor de rasa, sa vina in sprijin cu un raspuns la unele probleme cu care un alt user se poate confrunta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>