nav-left cat-right
cat-right

Gaini Plymouth Rock

Gainile Plymouth Rock sunt orignare din Statele Unite ale Americii, formate prin incrucisarea gainilor locale cu rasa Dominicana, varietatea barata, Cochinchina si Brahma. Datorita rezistentei, a sanatatii, a tariei de „stanca” a rasei privind constitutia a primit denumirea de „Rock”. In anul 1870 a fost adusa pentru prima oara in Europa.

Rasa Plymouth Rock este formata din sase varietati de culori: alba, barata, albastra, potarniche, caramizie si herminata. Cele mai cunoscute sunt cele albe si barate. In primul an productia de oua este de 196, cu varietati de la 147 pana la 239 bucati. Greutatea unui ou este de 59,2 grame. Culoarea cojii oualor este cafenie.

Gaini Plymouth Rock Barat

In comparatie cu gainile din rasa Rhode-Island, gainile Plymouth Rock sunt mai tardive din punct de vedere sexual cu circa 2-4 saptamani, puicutele incepand ouatul la 6-7 luni. Cococsii adulti ajung la greutatea de 3,5-4,0 kg, iar gainile la 2,5-3,0 kg.

In ultimele decenii varietatea alba a capatat o mare raspandire, din ea fiind selectionate linii care raspund cel mai bine cerintelor productiei industriale de tip broiler. Gainile din rasa Plymouth Rock produc oua cu coaja pigmentata. Productia de oua pana la 500 zile este de 205 bucati, cu variatii intre 170 si 215 oua. Greutatea unui ou este de 61,1 grame.

Aceste pasari ajung la maturitate sexuala la varsta de 6 luni. Procentul de fecunditate este de 85-88%, iar procentul mediu de ecloziune este de 72-78%. Puii de gaina din rasa Plymouth Rock au penajul alb, puful este de culoare alb-galbuie, foarte deschisa in comparatie cu  puii de gaina din rasa Leghorn. In foarte multe cazuru puful are culoarea cenusie sau fumurie, de diferite intensitati. Puii se acopera foarte repede cu penaj, ajungand sa fie imbracati complet la varsta de 50-60 zile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>