nav-left cat-right
cat-right

Incubarea oualor de gaina

Incubarea oualor de gaina – In functie de marimea si felul in care este construit, capacitatea micilor incubatoare din propria gospodarie este diferita. Se recomanda ca icubatorul pentru oua de gaini sa nu fie folosit la capacitate maxima. Ouale care sunt fecundate se vor pune la clocit toate in aceeasi zi, iar data se va nota.

Verificarea oualor la lumina

Pe perioada celor 21 de zile de incubatie, ouale vor fi verificate la lumina (bec) pentru prima data in a saptea zi de clocire.  Pentru a efectua aceasta verificare vom folosi o lampa cu care vom ilumina indeaproape ouale puse la clocit. Fata de ziua in care am pus ouale la icubatie, au aparut mici schimbari care pot fi foarte bine observate, astfel deosebind situatiile in care oul nu este fecundat sau embrionul este mort. Ouale care sunt fecundate sunt foarte usor de recunoscut in a saptea zi de clocire dupa vasele sanguine care alimenteaza cu sange embrionul. Ouale nefecundate (moarte) sunt mai greu de identificat de persoanele care nu sunt initiate. De aceea se recomanda ca sa nu indepartati ouale decat mai tarziu, dupa ce diferenta devine mai evidenta. Cea de-a doua verificare a oualor la lumina are loc in ziua a saptesprezecea, cand umiditatea creste iar temperatura mai scade.

Intoarcerea oualor de gaina in incubator

Intoarcerea oualor in incubator se recomanda sa se efectueze de trei-patru ori pe zi. Aceasta operatiune se efectueaza cu multa foarte multa atentie, cu 1/3 pana la 1 in jurul axei, pentru a evita lipirea embrionului de coaja. Se recomanda insemnarea oualor cu creionul, pentru a sti pe ce parte am inceput sa le intoarcem. Cele mai critice perioade sunt intre ziua a treia si ziua a cincea, cand se formeaza sistemul respirator si incepe schimbul de substante prin prelucrarea albusului si grasimii, dar si intre cea de-a 18 si  a 20 zi cand se realizeaza respiratia prin plamani. Incepand din aceasta perioada, puii produc din ce in ce mai multa caldura. Pentru a se evita supraincalzirea si urmarile acesteia, temperatura trebuie scazuta cu cca. 1 grad C.

Temperatura incubare oua de gaina

Temperatura medie si optima din incubator, in jurul oului pus la clocit, trebuie să fie de 37,5-38ºC, ceva mai ridicata la inceput si putin mai scazuta spre finalul perioadei de incubatie.

2 Responses to “Incubarea oualor de gaina”

  1. Anca spune:

    Buna ziua,
    Ve rog sa-mi spuneti daca se poate folosi si pentru rate si curci. Care trebuie sa fie temperatura pentru ca acestea sa iasa?

  2. Adrian Zavoianu spune:

    Buna ziua,

    As fi interesat de un incubator.Cum putem discuta?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>