nav-left cat-right
cat-right

Incubarea oualor de prepelita

Incubarea oualor de prepelita – Ouale de prepelita pentru incubat cu o buna valoare incubatoare, avand o fertilitate de minim 90%, cu coaja intreaga, curate, trebuie conservate in cele mai bune conditii, pe perioada dinainte de incubare.

Pentru a pastra ouale pentru incubare in conditii optime, acestea trebuie tinute intr-o camera racoroasa, temperatura medie sa fie de 10-15 grade C, dar sa nu depaseasca mai mult de o saptamana. Pe toata perioada pastrarii ouale trebuie sa fie periodic intoarse cu 180 grade.

Capacitatea incubatoarelor pentru oua de prepelita, poate fi de dimensiuni mai mici cu 100 de oua si poate ajunge pana la cateva zeci de mii si pot fi de volum sau suprafata. In mod obisnuit, pentru incubarea oualor de prepelita se pot folosi incubatoarele pentru oua de gaina dar cu unele modificari efectuate la modul de asezare al oualor si cu corecturile de rigoare privind umiditatea si temperatura.

Spatiul in care se monteaza incubatoarele pentru oua de prepelita trebuie sa fie adaaptata special pentru acest scop. Vom prezenta mai jos cateva reguli de care trebuie sa tineti cont:

-primul lucru de care trebuie sa tineti cont este ventilatia, ouale avand nevoie de oxigen in procesul de incubatie;

-in cazul in care folositi incubatoare de suprafata (acestea sunt folosite in general de micii crescatori particulari), suprafata incaperii trebuie sa fie de trei ori mai mare decat suprafata incubatoarelor;

-temperatura interioara constanta trebuie sa fie de 20-25 grade C, astfel se permite un bun tiraj al miscarii aerului din incubator, in care temperatura  este de 37-39 grade C – japonezii ajungand chiar la 40 grade C;

-umiditatea relativa din incapere trebuie sa fie de 50-70%, un aer prea umed sau uscat influentand negativ procesul de incubare al oualor de prepelita.

Incubator oua de prepelita

Introducerea oualor de prepelita la incubatie se face o data pe saptamana, mereu in aceeasi zi a saptamanii. Ouale raman 14 zile in incubator, dupa care se transfera in eclozinator unde in 2-3 zile eclozioneaza puii.

Mai jos va prezentam parametrii de incubatie, dupa literatura franceza:

  • Incubatie: durata = 14 zile, temperatura umiditate statica = 37,5 – 38 – 39 grade C, umiditate relativa = 55-70%;
  • Eclozionator: durata = 2-3 zile, temperatura umiditate statica = 37 grade C, umiditate relativa = 80-90%.

Pentru incubarea oualor de prepelita trebuie respectate cateva reguli esentiale:

-se spala cu apa calda si apoi se dezinfecteaza peretii si sitele inainte de introducerea oualor la incubat;

-reglarea corecta a aparatului inainte de punerea in functiune;

-fumegarea cu formol plus permanganat a aparatului dupa ce parametrii normali de temperatura si umiditate au fost atinsi – se vor utiliza 50 ml formol, 25 grame permanganat de potasiu si 2 ml tinctura de iod pe mc. spatiu incubator, timp de 30 minute.

Intoarcerea oualor de prepelita pe toata perioada incubatiei se face de doua-trei ori in 24 de ore, fiind necesara pentru evitarea aderarii si lipirii galbenusului de coaja si moartea embrionului.

In comparatie cu incubatia oualor de gaina, trebuie asigurata o umiditate sporita in incubator, prin recipiente cu apa dispuse pe partea inferioara a incubatoarelor.

Dupa primele 5-6 zile de la introducerea oualor la incubator se va efectua primul control al oualor si se vor elimina ouale limpezi sau cu embrioni morti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>