nav-left cat-right
cat-right

Ingrasarea porcilor in gospodarie

Retete pentru ingrasarea porcilor

Ingrasarea porcilor se efectueaza in trei perioade:

-perioada de pregatire, care dureaza 30 de zile;

-perioada de ingrasare propriu-zisa, care dureaza 50 de zile;

-perioada de finisare, care dureaza intre 20 si 30 de zile.

In prima perioada, in alimentatia porcilor se folosesc cele mai ieftine nutreturi: borhoturi si sfecla, bostanoase, nutret murat, masa verde, cartofi si cantitatea necesara de nutreturi necesare.

Pentru stimularea poftei de mancare se recomanda ca furajele sa fie preparate prin tocare, fierbe sau oparire, cand este posibil se adauga si sare, iar schimbarea hranei sa se faca cat mai des.

Datorita faptului ca furajele folosite in prima etapa a cresterii sunt rezultate in gospodaria noastra, ele sunt si mai ieftine, iar intretinerea si refacerea porcilor este mai mica din punct de vedere financiar. Pentru prima perioada nu se recomanda folosirea nutretilor concentrate, industriale sau cultivate,decat in cantitate de maxim 20% din ratie, pentru a ajuta la refacerea musculaturii.

Tot in prima etapa a ingrasarii porcilor, cantitatile de nutreturi se dau in proportie de: 20% nutreturi concentrate, 65% suculente, 15% fibroase. O parte din nutreturile suculente se poate inlocui cu o cantitate de 4-5 kg nutret murat de lucerna sau porumb. Borhotul de bere, cel de cartofi, de porumb sau alte borhoturi industriale se pot da porcilor pana la maxim 10 kg pe zi, iar cartofii fierti, pana la 12 kg pe zi. In ratie se mai adauga sare de bucatarie in proportie de 0,5% din cantitatea de concentrate, vitamine si saruri minerale.

Pentru a stimula pofta de mancare, dimineata se va da nutreturi fermentate si seara nutreturi uscate, formate din concentrate prajite si uscate. Concentratele se mai pot da si inmuiate timp de 12-24 ore intr-o solutie de saramura. Aceste furaje produc variatie de hrana, sunt consumate cu mare placere de porci, iar rezultatul este in reducerea perioadei de ingrasare din cauza sporurilor mari ce se obtin.

In etapa a doua de ingrasare a porcilor, cam cu 2 luni inainte de sacrificare se mareste cantitatea de concentrate, respectand normele de hranire si reduce cantitatea de nutreturi suculente.

In ultima luna din etapa a doua de ingrasare a porcilor, procentul concentratelor trebuie sa fie de 80% din ratie. Cu 2-3 saptamani inainte de sacrificare, in etapa finisarii se adauga in ratie nutreturi care imbunatatesc calitatea carnii si a grasimii: sparturi de grau, secara, mazare, orz.

Anumiti crescatori de porci obtin rezultate excelente ingrasand porcii cu ghinda sau jir.

Hranirea porcilor in acest mod poate duce la sporuri zilnice de 1,2-2 kg, in prima parte a ingrasarii si in prima jumatate din etapa a doua. Daca se intampla ca in a treia perioada a ingrasarii porcilor sporul zilnic sa fie de numai 500 grame zilnic, acesta este semn ca ingrasarea s-a terminat si porcii trebuie taiati si livrati. Mentinerea porcilor in continuare, avand sporuri zilnice mici si consum mare de furaje, situatia devine pagubitoare pentru gospodarie.

Cand se pun porcii la ingrasat?

Porcii se pun la ingrasat cand au o greutate in jur de 120-200 kg si pot atinge in 3-4 luni 250-400 kg greutate in viu.

Inainte de a incepe procedura de ingrasare a porcilor, vierii trebuie castrati. Fara a executa aceasta operatiune, carnea de porc are un miros neplacut si este refuzata la consum.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>