nav-left cat-right
cat-right

Cresterea paunilor

Totul despre cresterea paunilor

PauniCresterea paunilor in zilele noastre incepe sa revina la realitatea altor vremuri. Cu multi ani in urma, tinerii din tara noastra purtau pe cap palarii cu pene de paun. Pentru pastrarea acestui obicei, in multe gospodarii taranesti erau crescute diverse rase de pauni, in numar redus, uneori putand intalni si crescatorii marisoare a caror afacere mergea suficient de bine.

In Romania a existat o perioada in care aceasta pasiune a cam disparut in randul populatiei.

Odata cu accesul la o comunicare mai rapida – telefonie mobila si internet -, in ultimi ani, a reinceput dezvoltarea micilor afaceri cu pauni. Posibilitatea publicarii unor anunturi pe diferite website-uri specifice, sau crearea unor pagini personale de prezentare a afacerii, dar si o cerere ridicata din parte proprietarilor de vile care doresc impodobirea curtilor cu una-doua perechi de pauni, ori pentru daruirea acestora, la ocazii speciale, cresterea paunilor a inceput sa fie din ce in ce mai rentabila.

Cresterea paunilor nu necesita ingrijiri speciale fata de celelate pasari domestice din gospodarie.

Afacere cu pauni

Paunul este atat de valoros, incat de la un exemplar poti folosi aproape tot: carne, oua, pene, pana si gainatul. De la un mascul adult, care a depasit varsta de trei ani, se pot recolta in jur de 150-200 de pene intr-un an. O pana, in functie de marime, se poate vinde cu o suma cuprinsa intre 0,30 si 1 Euro.

O paunita depune 15-20 de oua pe sezon, iar valoarea unui ou pentru incubat este de 15-30 Euro.

Pretul unei perechi de pauni tineri, cu varsta de unu-doi ani, este de 150-300 Euro, in functie de rasa, iar pretul unei perechi de pauni adulti, cu varsta de peste 3 ani, se ridica la 250-500 Euro, tot in functie de rasa. Cel mai mare pret il au paunii pentru reproductie, acestia putand ajunge pana la 750 Euro, uneori depasind aceasta suma.

Datorita coloritului si al penajului lor, in afacerea cu pauni, masculii au cel mai bun pret de vanzare. In perioada de imperechere in special, intre lunile aprilie si iulie, cand pauni masculi curteaza paunitele, ei isi infoaie cozile, care ajung pana la dimensiunea de 1,80 m si pot fi admirati in toata splendoarea lor.

Dupa cum am specificat mai devreme, paunii, pot fi crescuti alaturi de celelalte pasari domestice din gospodarie. Vara pot trai in libertate, in curti sau gradini, acestia putand sa-si caute singuri hrana.

In anotimpurile friguroase, dar mai ales iarna, au nevoie de adapost si hrana necesare vietuirii.

Puii de pauni pot fi crescuti in aceleasi conditii ca si cei de curca, gaina sau rata, avand in permanenta asigurata hrana si caldura de care au nevoie.

Paunii adultii sunt mult mai putin pretentiosi decat puii, fiindu-le suficient pe timp de iarna, ca adapost, voliere de diferite dimensiuni, fara a fi necesara o sursa de caldura. Hrana poate fi alcatuita din resturi din bucatarie: verdeturi, paine, radacinoase, mamaliga etc.

Sfaturi de urmat in cresterea paunilor

Inainte de a lua decizia de a infiinta o ferma de pauni, trebuie studiata foarte bine aceasta miscare. Daca aveti posibilitatea sa intrati in dialog cu proprietarii unor astfel de crescatorii, ar reprezenta un si mai mare avantaj in demararea acestui proiect. Dupa obtinerea acestor informatii mai trebuie verificate urmatoarele aspecte, la fel de importante ca si cele mentionate pana acum:

- cate exemplare de pauni doriti in crescatoria dumneavoastra?

- ce puteti face cu penele provenite si cu oale obtinute de la pauni?

- aveti posibilitatea de a asigura spatiul potrivit pentru amplasarea adapostului necesar unei cresteri echilibrate si fara stres  pentru pauni in gospodaria dumneavoastra?

- detineti o sursa de hrana adecvata paunilor?

- poate exista compatibilitate intre dumneavoastra si pauni?

- prin ce metoda veti incepe activitatea de crestere a paunilor: cumparand cateva exemplare de pauni si asteptand reproducerea acestora, cumparand oua si punandu-le la eclozat sau cumparand direct pui?

- verificati existenta unui cabinet sau macar un medic veterinar la care sa apelati la nevoie.

Dupa ce veti reusi sa bifati fiecare din cerintele mentionate in acest articol, pentru infiintarea unei crescatorii de pauni, atunci puteti lua decizia de a demara o astfel de afacere in gospodaria dumneavoastra.

Finalizam acest articol, avand speranta ca am reusit sa va putem pune putin in garda, inainte de a va apuca sa investiti bani, gandindu-ne ca o astfel de afacere va poate consuma mult din resurse si timp.

Pentru a extinde discutiile si a mari popularitatea acestui subiect, astfel, ajutand si alte persoane, va asteptam cu un mesaj pe rubrica de comentarii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>