nav-left cat-right
cat-right

Rasa de gaini SUSSEX

Rasa Sussex este originara din Anglia, deriva din rasa Dorking cu care si seamana foarte mult si, cel mai probabil, ameliorata prin incrucisari cu rasa Combatanta engleza si Dorking.

Rasa de gaini Sussex are trei varietati de culoare: pestrita, herminata-deschis si rosie. In Romania cea mai raspandita si apreciata este cea herminata-deschis. In primul an de productie, varietatea herminata ajunge la 197 de oua pe an, avand varietati de la 150 pana la 230 de oua pe an. Oul gainii Sussex are greutatea medie de 57 grame. Au coaja pigmentata in brun-cafeniu, cu o oarecare nuanta de roz. Rasa Sussex se evidentiaza in cresterea semiintensiva prin intensitate ridicata a ouatului in lunile de iarna, acest fapt ducand la o pozitie de frunte in randul celor mai raspandite rase mixte.

Gainile Sussex cantaresc 2,7-3,0 kg, iar cocosii Sussex ajung la greutatea de 3,7-4,2 kg. Tineretul acestei rase are intensitate de crestere mare, realizand cca. 800 grame cocoseii si 700 grame puicutele la varsta de 8 saptamani si 1200, respectiv 1100 grame la 12 saptamani. Carnea este foarte frageda, de calitate superioara, gustoasa si suculenta, ceea ce face ca gainile rasei Sussex sa se incruciseze cu cocosii raselor Cornish, Rock-Island sau Rock-Alb, pentru a realiza pui de tip broiler.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>