nav-left cat-right
cat-right

Rasa Saanen – rasa de capre pentru productia de lapte

Rasa Saanen este o rasa de capre renumita pentru calitatea si cantitatea laptelui.

Poarta numele de Saanen datorita faptului ca s-a format pe valea raului Saanen, in cantonul Gessay, de-a lungul catorva zeci de ani. Din Elvetia s-a raspandit in numeroase tari din America si Europa.

In Elvetia, in zilele noastre, rasa Saanen reprezinta circa 20% din totalul de capre.

Aceasta rasa este incadrata ca talie mijlocie spre mare. Tapii Saanen ajung la o greutate corporala de 65-70 kg, iar femelele la 50-55 kg. Aspectul fizic este tipic al unei capre de lapte: gat subtire si lung, corp alungit, piept larg cu o buna capacitate toracica.

Masculuii din rasa Saanen au coarne, urechile fiind de marime mijlocie, ridicate si purtate in sus si inainte. Sunt prezenti cerceri submaxilari.

Rasa Capre Saanen

Culoarea caprelor Saanen este de preferat sa fie alba, dar este acceptata pana la crem deschis.

Unele capre prezinta pete inchise pe piele, neprezentand o problema, dar nu sunt de dorit. Sunt admise mici pete pe par, dar de preferat fara. Parul poate fi scurt si fin.

Profilul fetei poate fi concav sau drept. Tendinta profilului de a avea forma „nasului romana” este discriminatorie, nefiind admisa.

Mulsul se preteaza pentru mulsul mecanic, fiind foarte bine dezvoltat. Productia maxima de lapte la rasa Saanen este de 1800-2000 kg cu o medie de 740 kg in 270 zile de lactatie. Continutul de grasime fiind de 3-4 %.

Masculii ajung la maturitate sexuala la cinci-sase luni, iar femelele la varsta de sapte luni.

Rasa Saanen este foarte robusta si rezistenta si se adapteaza bine la diferite conditii de hrana, dar si la diferite conditii climatice. Temperamentul este vioi si foarte energic. Animalele sunt sensibile la lumina soarelui si devin mai productive daca cresc in zone mai racoroase. S-a incercat importarea rasei Saanen si in Romania, dar chiar daca este o buna producatoare de lapte, daca furajarea nu este corespunzatoare pretentiilor acestei rase, rezultatele intarzie sa apara.

One Response to “Rasa Saanen – rasa de capre pentru productia de lapte”

  1. viorel spune:

    buna ziua,
    cum aş putea sa achizitionez o capra sau o ieduţă din aceasta rasa? exista posibilităţi de plata în rate?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>