nav-left cat-right
cat-right

Rase de capre de lapte – Rasa Carpatina

Rasa Carpatina – rasa de lapte

Din totalul caprinelor din tara noastra, rasa Carpatina ajunge la un procent de 80%. Este cea mai raspandita si cea mai veche rasa de capre.

Este o rasa inca insuficient de ameliorata, o rasa rustica si rezistenta.

Rasa Carpatina este de talie mijlocie, cu un corp alungit, torace potrivit de dezvoltat, spinare ascutita, piept stramt, crupa si sale ingute, membrele au rezistenta, dar musculatura este slab dezvoltata.

Masculii din aceasta rasa ajung la o greutate corporala de 50-60 kg, ira femelele la 30-40 kg.

Caprele au un instinct matern si de aparare foarte bine dezvoltat, sunt blande si se ataseaza foarte usor omului. Marea majoritate sunt de culoare gri de diferite nuante, alba, baltata si roscata.

Cele mai dezvoltate exemplare sunt cele din Campina, Galati, Tg. Bujor si Slatina-Olt.

Au mameloanele bine dezvoltate si foarte usor de muls mecanic. Tesutul glandularnobil este bogat la caprele cu capacitate lactogena mare.

Prolificitatea rasei Carpatine este cuprinsa intre 125-150 % cu greutatea la fatare de 2,5-5 kg.

In judetul Hunedoarea, zona Hategului s-au inregistrat fatari de miei avand o greutate de 3,31-3,62 kg.

In Campina, judetul Prahova au existat masculi adulti cu cea mai mare greutate corporala, ajungand pana la 60 kg.

Tot in Campina sporul mediu zilnic este la un an de 70 grame/zi.

Cand se atinge varsta de un an se ajunge la 72% din greutatea corporala adulta.

Caprele din rasa Carpatina pot fi date la monta la varsta de un an, cu o jumatate de an mai inainte decat restul raselor. Un criteriu care trebuie atins pentru prima monta este de a avea capra 70 % din greutatea corporala.

Carpatina este o rasa de capre de lapte. Productia medie este de 240-260 litri in 9 luni de lactatie ajungand la o maxima de 800 de litri. In Campina se gasesc cele mai bune capre de lapte, cu o medie a productiei de 290 litri si cu maxime foarte frecvende de pana la 450 litri. Durata de lactatie este de 290 de zile.

Urmatoarea zona unde se gasesc capre foarte bune este in Mizil, aici rasa Carpatina avand o perioada de lactatie de 230 de zile si o cantitate medie de lapte de 247 litri.  Zlatna-Alba este o alta zona buna, unde media este de 248 litri de lapte, dar cu perioada de lactatie mai redusa, media fiind de 150 zile.

Caprele sunt acoperite cu par in proportie de 34 %, iar cu puf in proportie de 66 %.

Recoltarea parului si pufului se face inainte de naparlire. Naparlirea are loc in luna martie. La prelucrare se separa prin pieptanare cele doua categorii de fibre. De la capra Carpatina se obtin in medie 1,2 kg de par si 0,150 grame de puf.

Sacrificarea ieziilor de lapte se efectueaza primavara, iar a animalelor care sunt considerate inapte pentru reproductie, toamna. Carnea se poate consuma ca atare sau sub forma de pastrama.

Rasa Carpatina este o rasa de capre din Romania.

6 Responses to “Rase de capre de lapte – Rasa Carpatina”

 1. Alex spune:

  Va rog sa imi spuneti unde gasesc de vanzare capre din rasa Carpatina, oriunde in Romania. Vreau sa achizitionez un nr. de 30 de capre Carpatine. Sunt dispus sa platesc pretul pietii, dar sa am siguranta ca achizitionez ceva de calitate. Daca imi puteti recomanda ceva, v-as fi recunoscator.
  Eu sunt din Ialomita, dar cum am spus mai devreme ma deplasez oriunde in tara. Daca vindeti capre Carpatine va astept cu un raspuns.
  Multumesc. Alexandru – Ialomita.

 2. laurentiu spune:

  capre de lapte mai sunt si alte rase, nu numai rasa carpatina. alta rasa de capre de lapte buna mai este si rasa saanen, pe care o vad postata pe acest site.. Este intr-adevar mai greu de crescut dar productia de lapte este mult mai satisfacatoare.

  • mircea spune:

   Rasa Saanen se preteaza la sistem intensiv, degeaba o iei daca nu bagi furaj de calitate in ea, pe care nu il prea gasesti in romania, decat la preturi destul de piperate, rasa aceea a fost ameliorata pt un anumit tip de exploatatie, nu stiu cat de bine se preteaza deocamdata in romania.

   • dragos catana spune:

    cea mai buna rasa care se preteaza a fi tinute in Romania este carpatina si cea mai rezistenta chiar daca uni vor zice ca vb. prosti da aclimatizarea altor rase aduse de pe alte meleaguri sa dovedit ca nu e cum se spune

 3. ion spune:

  „In judetul Hunedoarea, zona Hategului s-au inregistrat fatari de miei avand o greutate de 3,31-3,62 kg.”…capra fata iezi nu miei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>