nav-left cat-right
cat-right

Vaccinarea si deparazitarea cainilor

Vaccinul reprezinta un virus atenuat inoculat in organism pentru a determina formarea anticorpilor capabili sa lupte împotriva virusului viu.

Este de recomandat ca la vaccinare cainilor să se stabileasca un program care sa cuprinda datele de repetare a vaccinului, iar in cazul primei vaccinari sa se ia in considerare un timp de stare latenta. De asemenea, se va evita vaccinarea cainilor bolnavi. In prezent nu se mai justifica intarzierea vaccinarii in cazul nerealizarii unei vermifugații prealabila.

Schema de vaccinare si deparazitare a cainilor

În primele 6 -14 saptamani de viata a cainelui deparazitarea va fi interna, repetandu-se la 14 zile, iar ulterior la circa 3-4 luni sau la recomandarea medicului veterinar.

Vaccinarea cainilor se efectueaza incepand cu varsta de 6 saptamani de viata, o data la 14 zile, fiind obligatorie și precedata de o pauza.

Vaccinarea contra rabiei se poate efectua dupa varsta de trei luni. Desi ea nu este obligatorie in toate zonele se recomanda sa se efectueze. Vaccinarea vconsta in doua injectii cu o pauza intre ele de 15 zile.

Vaccinarea cainelui impotriva maladiei Carre se realizeaza la 8 -12 saptamani, aceasta vaccinare fiind siimpotriva hepatitei contagioase si a leptospirozei. Rapelul acestuie vaccin se realizeaza dupa o luna si se repeta procedura dupa un an.Pentru o mai buna protectie se poate injecta intr-o forma mai slaba vaccinul o data la 3 ani.

Vaccinarea cainilor

Deparazitarea externa a puiului este recomandata numai in cazuri exceptionale, folosind produse specifice puilor.

Va prezentam mai jos o schema de vaccinare:

- 6 sapt. vaccinarea cainelui impotriva parvovirozei;

- 8 sapt. vaccinarea polivalenta;

- la 10 sapt. se realizeaza vaccinarea impotriva coronavirozei;

- la 12 sapt. vaccinare polivalenta;

- la 14 sapt. vaccinare impotriva coronavirozei;

-la 6 luni se realizeaza vaccinarea antirabica.

Referitor la parvoviroza, aceasta este o afectiune relativ noua ca si aparitie, putand provoca imbolnavire grava sau chiar decesul.Tifosul sau leptospiroza se transmite de la șobolani la caine prin urina.

O condiție esentiala in mentinerea sanatatii cainelui o reprezinta vaccinarea corecta a acestuia. In primele 14 saptamani de viata, este recomandat ca puiul de caine sa nu fie scos afara la plimbare si sa nu fie spalat.

Anual se vor repeta vaccinul antirabic si cel polivalent.

Vaccinarile vor fi mentionate intr-un carnet special eliberat de medicul veterinar, carnet util in cazul deplasarilor in strainatate, la concursuri, etc.

Cateva sfaturi cu privire la intretinerea puilor de caine in perioada de vaccinare:

- nu se tine alaturi de alti caini, cu exceptia celor din cuib, chiar daca acestia sunt vaccinati sau deparazitati la timp. De asemenea, se va evita tinerea cainelui intr-un loc unde s-au mai inregistrat decese de caini. Se va evita expunerea cainelui la intemperii, evitandu-se transportul acestora in conditii de umiditate si temperatura extreme. Alimentatia puilor se va realiza dupa un regim special. Trebuie sa aveti in vedere evitarea contactului cu substante toxice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>